Hogyan működik?


Útmutató a honlap működéséhez

Kérjük, hogy az ügyvédeknek készült Ügyvédi Regisztráció Lap, vagy a non-profit szervezeteknek készült Non-Profit Adatlap kitöltése előtt minden esetben olvassa el az alábbi Útmutatót és a Jogi Nyilatkozatot!

Általános tájékoztató

A Probonougyved honlapot a PILnet the Global Network for Public Interest Law (Magyarországon "PILnet Alapítvány") működteti és tartja fenn a magyar ügyvédtársadalom és a civil szektor szolgálata érdekében.

A probonougyved.hu kizárólagos célja az, hogy a hazai civil szervezetek és ügyvédek hatékonyabb együttműködését elősegítse.

A honlap szolgáltatásai ingyenesek a civil szervezetek és az ügyvédek számára, azonban anyagi hozzájárulásával segítheti a szolgáltatás minőségének javítását.

Felhasználóinkat bátorítjuk, hogy a honlap működésével kapcsolatos véleményüket, tanácsaikat küldjék el nekünk!

A regisztráció menete jogkereső civil szervezetek számára

A Non-Profit Adatlap (non-profit ügyleadás menüpontban) kitöltésével a kapcsolattartáshoz szükséges információkat adhatja meg, illetve a jogi problémát írhatja le, melyek alapján az önnek meginkább megfelelő ügyvéd találhatja meg szervezetét.

PILnet munkatársai áttekintik a megadott adatokat és ellenőrzik azok pontosságát.

Az Ön szervezetéről megadott adatok és a jogi probléma leírása a honlap jelszóval védett területén megjelenik és kizárólag regisztrált, önkéntes munka iránt érdeklődő ügyvédek számára válik elérhetővé egy rövidített, kivonatos formában.

A „jelszóval védett terület" kizárólag olyan ügyvédek számára érhető el, akik kitöltötték az Ügyvédi Regisztrációs Lapot és akik kamarai tagságát a PILnet munkatársai ellenőrizték.

Amennyiben egy ügyvéd érdeklődést mutat aziránt hogy elvállalja a jogi feladatot, vagy ügyet a PILnet munkatársai az ügyvéd hívása előtt értesíteni fogják Önt.

Az ügyvédek munkáját könnyíti meg azok a kérdések, amelyekben a jogi probléma egyértelmű. Kérjük, mielőtt a Non-profit Adatlapot kitöltik, próbálják meg előzetesen összefoglalni röviden a probléma, kérdés jogi vonatkozású lényegét (pl. „alapítványunk alapító okiratának módosításához keresünk ügyvédet", vagy „egy munkaszerződés megírását kérjük"). Ezzel az ügyvéd könnyebb döntési helyzetbe kerül, amikor az elvállalható ügyek között választ.

Biztosági okokból a PILnet fenntartja magának a jogot, hogy ellenőrizze az Ön által szolgáltatott adatokat valódiságát azon a bíróságon, ahol a szervezetet nyilvántartásba vették.

A honap nem vállal garanciát arra, hogy az Non-profit Adatlap kitöltése és a PILnet munkatársai által történt ellenőrzés után ügyvédet tud Önnek találni. Minden esetben ugyanis az ügyvédek döntése, hogy az Ön által megküldött ügyet elvállalják-e, vagy sem.

A PILnet automatikusan elutasít minden Non-profit Adatlapot, amelyet politikai pártok, vagy politikai pártok által alapított civil szervezetek küldenek be.

A PILnet nem fogad sürgős megkereséseket, mivel a tapasztalatok szerint mintegy három hét szükséges ahhoz, hogy megfelelő ügyvédet találjunk, habár ez az időtartam kivételes esetben egy munkanapra is csökkenhet.

A honlap magyar civil szervezetek külföldi jogi vonatkozású kérését is fogadja, mely lehet bármilyen témájú összehasonlító jogi elemzés, nemzetközi együttműködéshez kapcsolódó jogi tanácsadás, vagy nemzetközi bíróságokon történő képviselet, képviselethez kapcsolódó előkészítő munka.

Sajnos nem áll módunkban telefonon keresztül jogi tanácsot nyújtani.

Ha bármilyen technikai probléma merülne fel a regisztráció során a honlap jobb felső sarkában található "Kapcsolat" menüpontban található e-mail címre küldhet üzenetet.